Restaurant de Turfloods

Restaurant de Turfloods


Nieuwe Haven 33
1411 SG Naarden - Vesting

035 - 694 29 90
Bezoek website


Restaurant de Turfloods bevindt zich in Naarden Vesting. In mei 1350 werd de nederzetting oud Naarden verwoest.In het zelfde jaar verleende graaf Willem V toestemming op drie en halve kilometer zuidwestelijker een nieuwe ommuurde stad te bouwen.

De bebouwing van de stad bestond grotendeels uit houten vakwerk huizen waarvan er veel met riet waren bedekt.De belangrijkste gebouwen waren de kerk, het klooster in de Bussumerstraat, het stadhuis in de Peperstraat en het Gasthuis in de Gasthuisstraat.

Op 1 december 1572 werd de Naardens bevolking door de Spaanse troepen uitgemoord. De stad werd in brand gestoken en de grachten werden gedempt.

In 1575 werd de stad weer opgebouwd. De stad kreeg toen een heel ander aangezichten. In 1615 woede er een brand waardoor er 110 huizen in de Bergstraat, Bussumerstraat, ST. Vitusstraat en Cattenhagestraat in de as werden gelegd. Vanaf toen werd het verplicht om rieten dakbedekking te vervangen door dakpannen. Ook de muren werden van steen. In het begin van de 17e eeuw werd het nieuwe Stadhuis gebouwd.

Op de hoek van de Pastoorstraat Nieuwe Haven staat het grote witte huis waar tot ver in de 20e eeuw beurtvaartbedrijf van de gebroeders Karsemeijer was gevestigd. Deze naam staat nog steeds in de gevel.
In de 19e eeuw werd dit pand in gebruik genomen als herberg en droeg het de naam het Veerhuis.

De Turfloods werd gebouwd in 1730 en was bedoeld voor opslag van turf voor het garnizoen.
Later diende het stenen magazijn voor berging van artillerie en geniemateriaal.